Powerflex Lower Engine Mount Insert (roll restrictor)

Nikke asenteli autooni vähän lisäjäykistystä, jottei moottori turhan päiten heiluisi "kuin hullun m* mielettömän p*".
Osaksi tähän tarpeeseen valittiin onnistuneesti Powerflexin insertti. Polyuretaaninen 75A shore insertti asennetaan alkuperäisen kiinnikkeen joustinosan päälle siten, että jäykistystä tulee kaikkiin liikesuuntiin reilu annos, muttei kuitenkaan liikaa että auto muuttuisi arkiajossakaan epämukavaksi. Nikke ymmärtää näiden päälle, onhan hän aikanaan ansioitunut driftaaja... ;)

Saatuja hyötyjä on monia, sillä moottorin ylimääräinen liike rasittaa osia ja pidentää aikaa jonka kuluttua teho pääsee perille voimansiirrosta pyöriin; normaalissa asennuksessa on pehmeä joustinkumi vaimentamassa tärinöitä ja lyö lopulta pohjaan rajussa kiihdytyksessä - siinä vaiheessa moottori on siirtynyt useita asteita kallellensa ja pahimmillaan jää heilumaan edestakaisin pidon vaihtelun pyörillä ym. olosuhteiden mukaan.
Jäykistetyllä asennuksella moottorin liikemäärä on pieni, mutta riittää esimerkiksi tyhjäkäyntivärinöiden vaimennukseen. Kiihdyttäessä voi havaita selkeästi parannusta ja esimerkiksi kytkimen käyttötuntuma muuttuu oleellisesti tarkemmaksi - tiedät heti käytätkö kytkintä huonosti tai hyvin.
Haittapuolena hieman herkempi sutimaan nopeissa kaasupolkimen liikkeissä, kun luistonestot ja pidon säilyttämiseen pyrkivät moottorinohjauksen "launch control" -ratkaisut eivät ehdi loiventaa tarpeeksi lähdön vääntöä. Kyllä, ST:ssä on nykyisin vakiomallin moottorinohjauksessa myös ominaisuuksia, jotka vähentävät välitöntä reagointia kaasupolkimen pohjaan painalluksissa, sillä muuten ilman näitä puslamuutoksia tapahtuu turhan herkästi moottoria kolistelevia luistoja ja pito lipsuu kiihdytykseen lähdössä epätasasesti.

Muokkaus: Myöhempänä muutostyönä päädyin vaihtamaan myös toisen samassa kohden olevan puslan jäykempään. Eli linkin yhdistävä kumipusla vaikutti hieman turhan löysältä PU-insertin kanssa. Siihenkin valittiin Powerflexin PU-pusla (80A shore), joka tavallaan kuuluu setiksi tuon insertin kaverina (myydään erikseen).

omakuva