datakaapin hiljennys ja viilennys (osa 1: CCR asennuksen jälkimainingit)

Asennettuani Mikrotik CCR:n hiljaisemmalla tuulettimella, huomasin lämpötilojen olevan hieman turhan paljon koholla. Aloitin pikaisen ratkaisun korjailulla.

Koska asennettu Noctua-tuuletin on 40x10 mm ja alkuperäinen tuuletin 40x20 mm, kävin hakemassa kotimatkalla yhden halvan 40x10mm tuulettimen. Siitä poistin tuulettimen, jolloin jäljelle jäi vain tukeva täytepala yhtenäisen tunnelin tekemiseksi. Näillä keinoin muodostuu jälleen 40x20mm tuulettimen paikan täyttävä yhdistelmä.

Yllätyksekseni sillä oli suuri vaikutus miten päin palikat asentaa.
Ensimmäisessä vaiheessa laitoin tuulettimen lähemmäs jäähdytysripoja ja tyhjän hylsyn lähemmäs ulostuloaukkoja. Tällä tavoin asennettuna jäähdytysteho vaikutti olevan parempi, mutta pienille tuulettimille tyypillinen ujellus palasi äänimaisemaan.

Vaihtoehtoinen asennustapa on asentaa tuuletin suoraan kiinni ulostuloaukon luokse peltiin ja jättää tyhjä hylsy imupuolen ohjaimeksi.
Tämä asennustapa saattaa olla hieman heikompi jäähdytysteholtaan, mutta ujellus poistuu.
Lämpötiloissa (CPU) muutos on noin 1-2°C luokassa.

Tämä on varsin hyvä kompromissi kotikäyttöön, jossa CPU-rasitus harvemmin on edes puolta täydestä suorituskyvystä.

Lyhyen harkinnan jälkeen tämä jätetään käyttöön.

Koska datakaappi on ollut hieman turhan lämpöinen ympäristö tähän asti, parantelin myös kokonaisuudessaan sen painovoimaista tuulettumista.

Yläosan kaksi 120mm tuulettimen paikaa on ollut suljettuna peltilevyillä, joten avasin ne ja laitoin niihin pelkät tuulettimen esisuodattimet (mahdollisten päältä putoavien pienten roskien poissa pitämiseksi).

Tällä pienellä muutoksella saadaan lämpösimmästä kohden yläosasta ilma vaihtumaan ja vaikutus laitteiden lämpötilaan on 2-4°C.