datakaapin hiljennys ja viilennys (osa 2: SSD ja tuulettimen vaihto)

Kun kaksi vanhinta pyörivää kiintolevyäni NAS-kehikon RAID-pakassa olivat jo selvästi hidastuneet toiminnaltaan ja ikääkin kertynyt jo noin 7 vuotta, päätin toteuttaa kauan päässä muhineen suunnitelman vaihtaa kaikki levyt SSD-malliin. Aikaisemmasta WD Green-sarjasta oli vielä kaksi levyä pyörimässä ja kaksi oli jo korvattu WD Blue -sarjalla, kooltaan 1TB ja käytössä RAID-taso 6 (viime kesään asti RAID10).

Uudet levyt ovat Samsung 860 Evo-sarjaa, 1TB levyjä 2.5" koteloituna eli SATA600-väylään sovitettuja M.2-muisteja (Samsung V-NAND 3bit MLC).

Koska olin jo vaihtanut aikaisemmin RAID-pakan tason RAID10:stä RAID6:ksi, saatoin ottaa pakasta irti kaksi levyä samalla kertaa ja asentaa tilalle uudet ilman tietojen katoamista. Vaikka levyjärjestelmä ottaakin käyttöön vain yhden levyn kerrallaan, oli kätevämpää laittaa kaksi samalla kertaa ja odotella valmistumista, sitten seuraavat kaksi.

Energian kulutuksessa ja lämmön tuotossa on suuri ero. Normaalissa päivittäisessä käytössäni lämmöt putosivat koko datalaitekaapissa 2-3°C jo ensimmäisen käyttövuorokauden (RAID rebuild jälkeen) aikana. Laitekaapin kattopelti tuntuu käsiin viileältä aikaisemman käteen tuntuvan lämpimän sijaan. APC Smart-UPS ilmoittaman mukaisesti sähkötehon käyttö laski 2-3% (kuorma putosi 16%:sta 13-14%:iin) eli 750VA maksimista se tekee keskimäärin noin 20W pienempää tehonkulutusta ja siten myös vastaavasti pienempää lämmöntuottoa. Se on likimain sama määrä tehoa ja hukkalämpöä kuin mitä nykyinen reititinlaitteeni kuluttaa ja tuottaa kohtuullisella rasituksella käyttäessä.

Säästöä se on pienikin säästö. 20W kun kerrotaan vuoden päivillä, saadaan jo 175kWh pienempi kulutus ja nykyisillä sähkön markkinahinnoilla se tekee noin 10€/vuosi rahallisen säästön. Tulevina vuosina vallitsevan trendin perusteella vielä enemmän, jopa tuplasti. Säästöllä ei tietenkään hankintakustannuksia kuoleteta, mutta onhan se kuitenkin vähintään 10% hankintahinnasta kompensoituna 5v takuuajan sisällä. Eli ihan hyvä rahallinen hyötysuhde pitkän ajan hankinnalle, kun samalla saadaan paljon muita ensisijaisesti haettuja etuja.

Asennustarvikkeiden kanssa meinasi mennä sormi suuhun. Olin kokonaan unohtanut, että vanhat 3.5" ja uudet 2.5" "levyt" vaativat keskenään eri kokoiset asennusruuvit. Vanhat kehikon mukana tulleet 2.5" ruuvit olivat kadonneet. Sopivat ruuvit löytyi eläköityneestä RB1200-reitittimestä, jonka alumiinikotelo oli kasattu saman mitan uppokantaisilla koneruuveilla. Kussakin kehikossa on 3kpl ruuvin paikat 2.5" levyille, mutta näille riittää varsin hyvin 2kpl per media, kun eivät pyöri ja tärise voimakkaasti ja ovat hyvin kevyitä.

Aikaisemmin ostamani Noctua laitetuuletin alkoi pitämään hiljattain melua. 6 vuoden takuu ei auta akuuttiin ongelmaan.
Kyseisen mallin pitäisi olla enintään 4950rpm (4500rpm +10%) nopeudella pyörivä, mutta omani pyörii yli 5000rpm ja on kiihtynyt parissa päivässä vielä lisää (tätä kirjoittaessani 5060rpm).
Jo uutena se pyöri noin 4900rpm, mutta nyt nopeus on kiihtynyt parin päivän aikana ja tullut ylimääräinen sivuääni ikäväksi extra-ominaisuudeksi.

Kun enää ei ole kiire (se on yhä hiljaisempi kuin alkuperäinen tuuletin ja tekee tehtävänsä), tilasin uusiksi CCR:n tuulettimiksi valmiiksi oikean kokoisia Noctua NF‑A4x20 FLX-malleja (3-pin). Kun tilasin 10mm paksun, sitä oli valmiiksi hyllyssä mm. Jimm'sillä, mutta 20mm mallia en silloin huomannut olevan saatavilla. Nyt kuitenkin bongasin oikean mallin listoilta, kun lähdin tilaamaan uutta tuuletinta ja tuulettimen poisto ilman korvaavaa hiljaista ei ole vaihtoehtona.

Tällä kertaa vaihdan sekä main että aux tuulettimen hiljaiseen malliin. Nähtäväksi jää, miten niitä käytän.

Suorituskykyarvoissa on 10mm ja 20mm paksun mallin välillä "pieniä" eroja, joten odotettavissa on myös hieman viileämpää toimintaa: 40x40x20mm mallille on ilmoitettu ilmavirraksi täydellä teholla 5.5 CFM (9.34 m3/h), kun taas 40x40x10mm mallista on ilmoitettu vastaavaksi luvuksi 8.2m3/h (4.8 CFM).

Edit: Tänään 14.12. sain uudet tuulettimet ja asensin ne paikoilleen. Tein lyhyen testin L.N.A. kanssa ja päädyin asentamaan tuulettimet pelkällä Y-haaroituskaapelilla suoraan "main fan" liitäntään, sillä CCR firmware osaa pudottaa tuulettimen nopeutta mikäli lämmöt eivät nouse liikaa.
Kahden tuulettimen rinnakkaiskytkennällä kierrokset pysyvät 4000-4300rpm luokassa ja lämpötilat CPU 10-11°C / emolevyllä 5-6°C matalampina kuin aikaisemmin.